Tuesday, 23 August 2011

KREM DO TORTU BEZOWEGO

3 jajka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 margaryna "Palma"
1 i 3/4 masła ekstra
1/3 szkl. spirytusu
2-3 łyżeczki kakao

Jajka, cukier i cukry waniliowe ubić mikserem na parze na sztywno. Następnie garnek z masą jajeczną wstawić do zimnej wody i miksować aż ostygnie.
Palmę i masła zmiksować na jednolitą masę. Wlewać do nich stopniowo jajka i miksować na gładką masę.

A teraz 2 sposoby na wykończenie kremu:
1. Do kremu pomalutku wlewać spirytus, nie przerywając miksowania. Krem podzielić na 2 części...do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao. Dwukolorowym kremem przełożyć gotowe spody bezowe.
2. Spirytus rozrobić z 3 łyżeczkami kakao, pomalutku wlewać do kremu, cały czas miksując. I wtedy mamy tort bezowo-czekoladowy

No comments:

Post a Comment