Friday 17 October 2014

Perski pilaw z kurczakiem

Czas : 45 minut

Składniki:

1 udko z kurczaka ( może być sama górna część jeśli duże )
10 dag ryżu  ( długo ziarnisty )
4 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka curry
kilka nitek szafranu
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3-4 figi ( mogą być suszone - miękkie , kandyzowane - ja miałam w syropie)
3 dag rodzynek sułtanek ( jasne )
1/3 szklanki soku z granatu ( nie koniecznie )
3 łyżki pestek z granatu ( nie koniecznie )
2 duże cebule
pieprz mielony
sól
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki ( lub kolendry jeśli ktoś lubi)

Z udka kurczaka usunąć skórę i tłuszcz . Wyluzować kości. Mięso pokroić w drobną kostkę .

Posypać curry i szczyptą soli . Wetrzeć przyprawy i zostawić na kilkanaście minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę .
W rondlu rozgrzać masło z olejem i obsmażać   - mięso  -dołożyć cebulę , a po jej zeszkleniu ryż .

Smażyć chwilę dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z granatu.
Dorzucić rodzynki, pokrojone figi , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu, pestki z granatu

Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać. Dorzucić natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut.

Smacznego: )

Tuesday 14 October 2014

Ciasto z mango

Ciasto o bardzo delikatnym, biszkoptowym smaku. Zamiast mango można dodać jabłko, gruszkę lub brzoskwinię. Ważne, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Jajka ubijam długo, także po dodaniu cukru, natomiast po dodaniu reszty składników delikatnie mieszam tylko do połączenia. Składniki odmierzam kubeczkiem po jogurcie.

Składniki

1 mały kubeczek gęstego jogurtu
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju
3 jaja
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mocno dojrzały owoc mango, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję żółtka, cukier i dalej ubijam do czasu kiedy piana będzie puszysta. Stopniowo dodaję jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszam tylko do połączenia. Masę przekładam na blaszkę o wymiarach 23x33cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozkładam owoc mango pokrojony na cienkie plasterki. W moim piekarniku ciasto piekłam 35 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

Efekt koncowy

Ryba z warzywami i ryż po persku.
U mnie domownicy zajadali sie bez konca o do końca.

Ryba z warzywami

Składniki
500g filetow ryby perskiej,
olej z oliwek,
cebula,2 lodygi selera,
2 marchewki,
puszka pomidorow....,albo swiezych,
papryka pikantna,
koper,
pietruszka,
vegeta.

Etapy przygotowania

Do lekko rozgrzanego oleju,dodajemy,cebule na talarki,seler,marchew,papryke pikantna,i dusimy chwilke,dodajemy puszke pomidorow,po 10 min dodajemy filety,sol i troche vegety,nie ruszajac juz ich ,po 5-10 min zgasic gas i dodac pietruszke i koper.

Smacznego:)

Ryz po persku

Przepis na podstawie Kosher Persian Food Blog.

1 szklanka ryżu basmati
1 duży, podłużny ziemniak
1/2 łyżeczki kurkumy (zmieszałam kurkumę z curry, ponieważ wolę ten smak)
1/2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki masła

sól do smaku
1 łyżeczka oleju

woda
2 łyżki oleju

2 kawałki kuchennego ręcznika papierowego

1. Ryż basmati 2 razy przepłukać w misce, aby woda nie była mętna. Ugotować wraz z 1 łyżeczką oleju i solą do smaku al dente, czyli na pół miękko - wewnątrz zairna powinno się wyczuwać nadal twardawy rdzeń. Odcedzić dokładnie na sicie.

2. W międzyczasie obrać ziemniak i pokroić na plastry grubości 1/2 cm. W garnku, z którego potem będziemy przekładać ryż na talerz (czyli dobranym wielkością do talerza, na którym chcemy serwować ryż) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy kurkumę oraz kolendrę. Na dnie układamy równą warstwą plastry ziemniaka starając się, by powierzchnia była w miarę możliwości w całości zakryta (te ziemnaiki są potem super pyszne, więc warto, by ich było jak najwięcej!).

Podlewamy ok. 50 ml wody. Na ziemniaki wykładamy podgotowany wcześniej ryż - nie ubijamy. Trzonkiem łyżki robimy w ryżu kilka otworów sięgających aż do dna garnka, by para mogła uchodzić. Na ryżu układamy kawałeczki masła.
Garnek przykrywamy najpierw 2 kawałkami ręcznika papierowego a następnie pokrywką. Ręcznik stanowi uszczelnienie i wyłapuje uchodzącą parę wodną.

3. Ryż pozostawiamy w ten sposób na minimalnym ogniu na 30-40 minut. Kiedy ziarenka u góry są miękkie, ryż jest gotowy.

Garnek odkrywamy, zdejmujemy ręcznik papierowy. Na garnku układamy talerz, na którym będziemy serwować ryż.
Mocno trzymając przez ściereczkę kuchenną, odwracamy całość do góry nogami: ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadał mu garnek. Z rumianymi ziemniaczkami, żółty u góry, biały u dołu. Gotowe!

Monday 13 October 2014

Kapiel parafinowa

Nadchodzi zima. Kontakt dłoni z zimnym powietrzem i mrozem jest nieunikniony i może się dla nas skończyć zaczerwienieniem i złuszczaniem lub pękaniem skóry, co nie należy zarówno do najładniejszych widoków jak i przyjemnych odczuć. Dodatkowo każda z nas wie, że dłonie to wizytówka kobiety i nawet najlepiej wykonany manicure nie wygląda efektownie, gdy skóra dłoni jest brzydka, zniszczona i zwiotczała. Jak zapobiec takiemu biegu wydarzeń i pomóc swoim dłoniom przetrwać zimę w jak najlepszej kondycji?
Warto pokusić się na zabieg kąpieli parafinowej dłoni . Polega on na zanurzeniu dłoni w ciepłej parafinie, i trzymaniu ich w bawełnianych rękawiczkach przez około 25 minut. Po tym czasie nasze dłonie są jak nowe. Kąpiel parafinowa mocno nawilży, zregeneruje i wygładzi skórę. Seria takich zabiegów doskonale przygotuje dłonie na zimowe mrozy.
Zatem.... ZAPRASZAM.

Sunday 12 October 2014

Pilaw perski

Składniki:
1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
pół kilograma wołowiny
2 duże strąki  papryki
pół kilograma cebuli
duża główka czosnku
3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 szklanki rosołu
oliwa do smażenia
pieprz
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, przesmażyć mieszając około 4 minuty. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć, wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać. Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu. Mięso i paprykę  pokroić na cienkie paski, cebulę na dość grube półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Mięso wrzucić na patelnię, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek.  Dusić pod przykryciem dopóki mięso będzie miękkie. Wsypać pokrojoną paprykę, dodać 1, 5 łyżeczki soli. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli się wytworzy sos- odparować. Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)