Thursday 19 March 2015

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji: 
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe



1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. 
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy.Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy. 
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)



Saturday 7 March 2015

Zupa gulaszowa

Pyszna i sycąca zupa z podanych składników wyszedł mi duży garnek.



Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego 
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • Na czubku łyżeczki chili (na czubeczku)
  • 3 czerwone papryki
  • Garstka groszku zielonego z puszki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć. 
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku,chili i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion , dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek i groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smacznego