1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest użyc barwników w proszku ewentualnie w paście.
Barwniki w płynie rozrzedzają mase
2. Nie nalezy kłąść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści .
Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną .
3. Nie można kłaść na mase cukrową niektórych świeżych owoców ( np. ananasów i kiwi)
4.Ozdoby można przyklejac za pomocą :
- lukru ( z cukru pudru i wody) ,
- samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy,
-masy maślanej lub budyniowej
- specjalnego jadalnego kleju
-rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady ( sprawdza się przy dużych ozdobach)
5. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową mozna tort schłodzić w lodówce . Tort bedzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorowac
6. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć . Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem , zacznie szybko
wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce .
Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włozyć na kilka sekund do mikrofali ( dosłownie 3-4 sekundy) .
2. Nie nalezy kłąść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści .
Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną .
3. Nie można kłaść na mase cukrową niektórych świeżych owoców ( np. ananasów i kiwi)
4.Ozdoby można przyklejac za pomocą :
- lukru ( z cukru pudru i wody) ,
- samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy,
-masy maślanej lub budyniowej
- specjalnego jadalnego kleju
-rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady ( sprawdza się przy dużych ozdobach)
5. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową mozna tort schłodzić w lodówce . Tort bedzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorowac
6. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć . Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem , zacznie szybko
wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce .
Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włozyć na kilka sekund do mikrofali ( dosłownie 3-4 sekundy) .
No comments:
Post a Comment