Saturday, 4 April 2015

Makowo-kokosowa poezja.




Składniki:

Ciasto:

  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru
Do dekoracji:
  • wiśnie kandyzowane
  • migdały
Sposób przygotowania:
  1. Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
  3. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować. 
  6. Smacznego

No comments:

Post a Comment