4 bardzo dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamami)
* 3/4 szklanki cukru kryształu
* 1 cukier waniliowy
* 3 jajka
* 20 dag masła
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
* 1 płaska łyżeczka sody
* garść wyłuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich
* garść rodzynek
* szczypta soli
* 3/4 szklanki cukru kryształu
* 1 cukier waniliowy
* 3 jajka
* 20 dag masła
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
* 1 płaska łyżeczka sody
* garść wyłuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich
* garść rodzynek
* szczypta soli
Wersja do druku
Wyślij przepis
skomentuj
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy.
2. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce. Orzechy grubo siekamy.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą do miski. Dodajemy cukier, jajka, orzechy , rodzynki (można je oprószyć mąką), banany, roztopione masło i dokładnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze ok. 30 - 40 minut (sprawdzamy patyczkiem)
2. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce. Orzechy grubo siekamy.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą do miski. Dodajemy cukier, jajka, orzechy , rodzynki (można je oprószyć mąką), banany, roztopione masło i dokładnie mieszamy.
4. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze ok. 30 - 40 minut (sprawdzamy patyczkiem)
SMACZNEGO
No comments:
Post a Comment