Sunday 12 October 2014

Pilaw perski

Składniki:
1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
pół kilograma wołowiny
2 duże strąki  papryki
pół kilograma cebuli
duża główka czosnku
3 czubate łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej kurkumy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 szklanki rosołu
oliwa do smażenia
pieprz
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać z oliwą, przesmażyć mieszając około 4 minuty. Zdjąć z ognia, poczekać aż przestanie skwierczeć, wsypać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać. Zalać wrzącym rosołem, dodać kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować na najmniejszym ogniu pod pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu. Mięso i paprykę  pokroić na cienkie paski, cebulę na dość grube półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Mięso wrzucić na patelnię, przesmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, wsypać cebulę i czosnek.  Dusić pod przykryciem dopóki mięso będzie miękkie. Wsypać pokrojoną paprykę, dodać 1, 5 łyżeczki soli. Dusić do całkowitej miękkości mięsa, jeśli się wytworzy sos- odparować. Mięso z warzywami przełożyć do garnka z ryżem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)

No comments:

Post a Comment