- 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
- 225 g masła
- 3 całe jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 275 g brązowego cukru
- 135 g mąki przennej
- 1/4 łyżeczki soli
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem.
Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
Oddzielamy żółtka jajek od białek.
Oddzielamy żółtka jajek od białek.
Z białek i szczypty soli ubijamy piankę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy make.
Następnie wmiksowujemy do masy ostudzoną (!) czekoladę, pianę i wsypujemy (lub też nie) orzeszki.
w temperaturze 200°C (w kuchenkach z tzw. termoobiegiem 180°C). Ostudzone ciasto kroimy posypujemy cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment