Wednesday, 11 February 2015

BROWNIE

  • 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
  • 225 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 275 g brązowego cukru 
  • 135 g mąki przennej
  • 1/4 łyżeczki soli


Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem. 



Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.

Oddzielamy żółtka jajek od białek. 



Z białek i szczypty soli ubijamy piankę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy make. 




Następnie wmiksowujemy do masy ostudzoną (!) czekoladę, pianę i wsypujemy (lub też nie) orzeszki. 



Blachę, nalepiej o wymiarach 40x25 wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 min. 


w temperaturze 200°C (w kuchenkach z tzw. termoobiegiem 180°C). Ostudzone ciasto kroimy posypujemy cukrem pudrem.


No comments:

Post a Comment