Monday, 9 February 2015

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

1 szklanka ryżu arborio
250 g pieczarek
4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego
1 cebula
4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki masła
oliwa
sól
pieprz
1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej
Pół puszki groszku 


Umyte pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

No comments:

Post a Comment