Tuesday, 14 October 2014

Ciasto z mango

Ciasto o bardzo delikatnym, biszkoptowym smaku. Zamiast mango można dodać jabłko, gruszkę lub brzoskwinię. Ważne, by wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Jajka ubijam długo, także po dodaniu cukru, natomiast po dodaniu reszty składników delikatnie mieszam tylko do połączenia. Składniki odmierzam kubeczkiem po jogurcie.

Składniki

1 mały kubeczek gęstego jogurtu
3 kubeczki mąki pszennej
1 kubeczek cukru
1 kubeczek oleju
3 jaja
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mocno dojrzały owoc mango, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję żółtka, cukier i dalej ubijam do czasu kiedy piana będzie puszysta. Stopniowo dodaję jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszam tylko do połączenia. Masę przekładam na blaszkę o wymiarach 23x33cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozkładam owoc mango pokrojony na cienkie plasterki. W moim piekarniku ciasto piekłam 35 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

No comments:

Post a Comment