Domowa masa marcepanowa (marcepan) - składniki:
- 210 g. migdałów
- 180 g. cukru pudru
- 25 ml. białego rumu (ewentualnie brązowego lub koniaku)
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżki płynnego miodu, naturalnego
Domowa masa marcepanowa (marcepan) - przygotowanie:
Migdały zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach, z namoczonych migdałów zdejmujemy skórkę.
Obrane migdały osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Następnie mielimy je w robocie kuchennym lub za pomocą malaksera. Masa z migdałów powinna zrobić tłusta, może być lekko krucha.
Dodajemy do niej cukier puder, alkohol, aromat, miód i ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, zagniatamy masę, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, masa marcepanowa będzie jednolita.
Z zagniecionej masy marcepanowej formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
No comments:
Post a Comment