Tuesday, 25 November 2014

Masa cukrowa


SKŁADNIKI
wystarczą na obłożenie tortu o średnicy ok 26cm + na wykonanie kilku prostych ozdób:
800g cukru pudru
4 łyżeczki glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
około 60 ml wody
łyżka oliwy z oliwek
Cukier puder wysypać na blat, dodać oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić glukozę i żelatynę. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Płyn wlać na cukier puder i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Cukier puder powinien wchłonąć całą wodę.
Cukrową masę (na wysypanym cukrem pudrem blacie) rozwałkować na bardzo cienki płat i nałożyć na tort.
Z resztek masy można wykonać ozdoby.
Aby zmiękczyć zastygającą z upływem czasu masę należy włożyć ją na dosłownie 3-4 sekundy do mikrofalówki.
Do zabarwienia masy można użyć gotowych farbek spożywczych lub produktów naturalnych :)

No comments:

Post a Comment