Tuesday 25 November 2014

Zasmarzane buraczki na cieplo


Zasmażane buraczki na ciepło
Składniki:
70 dag ugotowanych  i obranych buraków
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki pszennej
ew. 1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia. Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce na drobnych oczkach. Na głębokiej patelni lub w rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę i chwilę podgrzewam aż całość się połączy. Do zasmażki dodaję starte buraki. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Trzymam na ogniu około 5 minut. Podaję na ciepło jako dodatek do obiadu.
Smacznego! :)

No comments:

Post a Comment