Thursday, 12 February 2015

Muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi

Składniki na 12 muffinów:
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeśli, tak jak ja, lubicie cynamon, polecam dać 1 i 1/2 – 2 łyżeczek)
  • szczypta soli
  • 115g jasnego brązowego cukru (soft light brown sugar) lub ewentualnie muscovado
  • 2 duże jajka
  • 250ml mleka
  • 85g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól przesiej.
Jajka roztrzep lekko i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym masłem.

Przelej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
SMACZNEGO

No comments:

Post a Comment