Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 duże cebule
- 1 łyżka smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- Na czubku łyżeczki chili (na czubeczku)
- 3 czerwone papryki
- Garstka groszku zielonego z puszki
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 średnie marchewki
- 4 ziemniaki
- majeranek
- sól i pieprz
W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć.
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku,chili i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion , dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek i groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
No comments:
Post a Comment