Saturday 7 March 2015

Zupa gulaszowa

Pyszna i sycąca zupa z podanych składników wyszedł mi duży garnek.



Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego 
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu (polecam nie zamieniać na inny tłuszcz)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • Na czubku łyżeczki chili (na czubeczku)
  • 3 czerwone papryki
  • Garstka groszku zielonego z puszki
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzać smalec. Dorzucić posiekaną cebulę i mieszając podsmażyć. 
Mięso pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku,chili i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory i gotować przez chwilę. Następnie dolać bulion , dodać liście laurowe, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Na około 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek i groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smacznego

No comments:

Post a Comment