Friday 23 May 2014

MUSSAKA

MUSSAKA



Składniki

  • 600 g mielonego mięsa
  • 600 g krojonych pomidorów z puszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 4 bakłażany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml czerwonego wino
  • 200 g żółtego sera

Etapy przygotowania

  • 1
    Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • 2
    Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.
  • 3
    Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.



No comments:

Post a Comment