Sunday 5 April 2015

Makowiec japonski -czyli polaczenie maku i jablek

Makowiec z jabłkami znany jest również pod nazwą makowiec japoński. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Lubię je za to, że jest soczyste i, że jest bez ciasta na spodzie... tylko sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Jeśli ktoś woli może je przygotować z połowy porcji. Będzie wówczas cieńsze lub upiec w mniejszej formie. Ja piekę tak jak podaję w przepisie.
Składniki:
  • 500g maku
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku
Sposób przygotowania:
  1. Mak sparzyć w mleku. (Zalać gorącym mlekiem i przykryć na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku.
  4. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

No comments:

Post a Comment