Tuesday, 23 August 2011

Masa kawowa



półtorej szklanki kremówki,
4 jaja,
6 łyżek cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej,
kieliszek koniaku lub brandy,

Wbij do miski jaja i mikserem ustawionym na najmniejsze obroty ubij je z
cukrem na puszystą masę. Zrobione?
Teraz ustaw miskę na garnku z lekko gotującą się wodą tak, by jej dno
nie stykało się z powierzchnią wody (to ważne, w przeciwnym razie
zamiast kremu będziesz miała słodką jajecznicę!) i dalej ubijaj.
Gdy masa uzyska gęstość kogla-mogla, zgaś gaz i zdejmij miskę z garnka.
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku i starannie wmieszaj ją w masę
jajeczną. 2 łyżki gładkiej masy odłóż do małej miseczki, a do reszty wsyp
kawę i dokładnie wymieszaj.
Potem ubij kremówkę. 2 łyżki tego białego puchu wymieszaj z masą z
miseczki, a resztę - z pozostałą masą jajeczną.
Następnie do jasnej masy dodaj łyżeczkę koniaku, a do kawowej - resztę.

No comments:

Post a Comment