Składniki
Oto podstawowy przepis na slodkie muffinki (12 sztuk), według którego na 100% zawsze wychodzą:
- 250 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 250 g jogurtu lub maślanki
- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- wedlug upodobania 250 gświeżych owoców, zamrożonych (dodaje je się prosto z zamrażalnika) albo owoców z puszki, lub po prostu mieszankę bąkali, wiórków kokosowych itp.
Piekarnik nagrzać na 180°C, powsadzać papilotki w zagłębienia formy, albo jak ktoś ich nie ma, wysmaruje zagłębienia blaszki margaryna i wstawi formę do lodówki. (Foremek silikonowych nie trzeba wysmarowywać tłuszczem).
Make + proszek d. piecz. wymieszać, ewentualnie przygotować owoce....
Jaja, jogurt, cukier i olej utrzec, dodac owoce i make z proszkiem.
Szybko wymieszać, przelać do zaglebien formy i wstawić do piekarnika.
Piec 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawic co najmniej 5-10 minut w formie aby mogły wystygnąć. Jak muffinki nie chcą dobrowolnie rozstać się z forma to poruszajcie je delikatnie palcami, ale nie dobierajcie się do formy z nożem albo widelcem!
No comments:
Post a Comment