Składniki
Biszkopt duży
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić)
Biszkopt mały
5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół budyniu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Masa
Litr mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
budyń waniliowy ( lub smietankowy)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
kostka masła ( dobrej jakosci)
kostka margaryny
Dodatkowo
truskawki ( mogą być mrożone )
duża puszka brzoskwiń
dobrej jakosci mleczna czekolada
Masa cukrowa na pokrycie tortu
ok. 700 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyzeczki żelatyny
70 ml wody
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
łyzeczka startej skórki z cytryny ( wcześniej cytryne dokładnie oczyścić)
Biszkopt mały
5 jaj
10 dag mąki
10 dag cukru
pół opakowania cukru waniliowego
pół budyniu śmietankowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Masa
Litr mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
budyń waniliowy ( lub smietankowy)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
kostka masła ( dobrej jakosci)
kostka margaryny
Dodatkowo
truskawki ( mogą być mrożone )
duża puszka brzoskwiń
dobrej jakosci mleczna czekolada
Masa cukrowa na pokrycie tortu
ok. 700 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyzeczki żelatyny
70 ml wody
Biszkopt duży
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Biszkopt mały
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Biszkopty można upiec dzien wczesniej
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodac skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Biszkopt mały
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać . Na końcu dodać skórke z cytryny
6. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Biszkopty można upiec dzien wczesniej
Masa
0,5 litra mleka zagotować z cukrami
Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną
Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania
Odstawić budyń do wystygnięcia
Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.
Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter
Wykonanie
Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki
Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .
Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.
Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .
Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce
Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.
Masa cukrowa na pokrycie tortu
Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .
Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy
Nie Gotować
!!
Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny
Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .
Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .
Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .
Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.
Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .
0,5 litra mleka zagotować z cukrami
Reszte mleka wymieszać z budyniem , mąką pszenną i ziemniaczaną
Wlać do gotującego mleka, ucierac mikserem aż do zagotowania
Odstawić budyń do wystygnięcia
Masło z margaryną utrzeć . Dodawać po łyzce zimnego budyniu ciągle ucierając żeby nie powstały grudki . Do smaku można dodać sok z cytryny lub jeśli tort jest dla dorosłych troszke spirytusu.
Odkładamy ok. 5 łyżek masy do posmarowania poszczególnych pięter
Wykonanie
Większy biszkopt dzielimy na 3 krążki
Przekładamy masą budyniową , układamy pokrojone w kostke brzoskwienie , posypujemy czekoladą .
Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i kładziemy kolejną porcje masy z brzoskwiniami i czekoladą.
Kładziemy ostatni krążek . Smarujemy tort masą budyniową . Schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny .
Z mniejszym biszkoptem robimy dokładnie to samo zastępując brzoskwinie truskawkami .Schładzamy w lodówce
Biszkoptów nie trzeba ponczowac . Torty będą same w sobie wilgotne dzięki masie cukrowej , która zatrzymuje wilgoć w środku.
Masa cukrowa na pokrycie tortu
Żelatynę zalać wodą ( 70 ml) , odstawic na ok 3 minuty aż napęcznieje .
Postawić naczynie z zelatyną nad parą wodną . Mieszać najlepiej samą koncówką od miksera , dodać glukoze , mieszac aż do uzyskania jednolitej masy
Nie Gotować
!!
Zdjąć syrop żelatynowo-glukozowy z pary wodnej . Wlać cały olejek migdałowy . Stopniowo dosypywac przesiany cukier puder ciągle mieszając.Wylać na blat , dosypywac reszte cukru ciągle wyrabiając. Wyrabiać do czasu az masa bedzie miała konsystencje plasteliny
Blat posypac mąką ziemniaczaną .Wałkować podsypując od czasu do czasu mąką ziemniaczaną .
Rozwałkować mase na spory ,,placek,, tak aby wystarczył na pokrycie tortu .Wyjac większy tort z lodówki. Delikatnie ułożyć mase na przedramieniach i przeniesc na tort. Wygładzic mase rękoma, obkroic wystające boki .
Mase , która została z większego tortu można delikatnie podgrzać w mikrofalówce ( 3 - 4 sekundy) , rozwałkować i pokryć mniejszy tort . Na pewno wystarczy .
Teraz należy przeniesc mniejsze pietro na większe. Trzeba robić to bardzo delikatnie . Najlepiej jest podniesc mniejsze piętro za pomocą szerokiej łopatki do tortów.
Kiedy juz uda sie połączyć oba piętra zostaje nam najbardziej przyjemna częśc a mianowicie dekoracja .
No comments:
Post a Comment