Tuesday, 18 November 2014

Gemista

Rzeczy, których potrzebujesz:
5 średnich dojrzałych i słodkich pomidorów, 5 średnich zielonych papryk, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, 13 łyżek ryżu (zwykle na jedno warzywo wystarcza kopiata łyżka ryżu ale można na wszelki wypadek ugotować więcej), 1 duża drobno pokrojona cebula (około 1,5 szklanki), 3 ząbki rozgniecionego czosnku, 1/4 szklanki drobno posiekanych liści mięty (lub 1,5 łyżki mięty suszonej), 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki (lub kolendry), 1/2 szklanki orzechów piniowych (lub migdałów), 1/2 szklanki parmezanu pokrojonego w drobną kostkę, 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1,5 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, 1 łyżka pasty pomidorowej, sól i pieprz
1
Odetnij górną część pomidorów i delikatnie wydłub ze środka miąższ. Odetnij górną część papryk i usuń gniazda nasienne. Górne części warzyw odłóż na bok.
2
Pomidory i papryki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tak aby się ze sobą nie dotykały. Do każdego warzywa nasyp po szczypcie cukru (to ważne!).
3
Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i zmiksuj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, wlej zmiksowaną masę pomidorową, dodaj miętę, pietruszkę lub kolendrę oraz ryż. Duś aż ryż ugotuje się na półtwardo. Dodaj orzechy, rodzynki oraz 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu (lub dopraw do smaku). Odstaw na bok. Jak całość przestygnie dodaj ser i wymieszaj.
4
Pomidory i papryki nafaszeruj nadzieniem.
5
Przykryj warzywa odciętymi górnymi częściami.
6
Zmieszaj 2 szklankę wody i pół szklaki oleju z łyżką pasty pomidorowej. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Sos nałóż pomiędzy papryki i pomidory.
7
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut (warzywa powinny być miękkie i nieco przypieczone).
8
Wyłącz piekarnik. Faszerowane papryki i pomidory pozostaw w środku jeszcze przez około godzinę aby do siebie doszły.
9
Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Faszerowane papryki i pomidory będą świetnie smakować z fetą i białym lub różowym winem.

No comments:

Post a Comment