Co będzie potrzebne:
300g makaronu rurki lub innego
500 mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
2 pomidory ( słodkie, soczyste)- można zastąpić pomidorami w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki oliwy
po pół łyżeczki oregano i tymianku
sól, pieprz , gałka muszkatałowa do smaku
20 dag tartego sera żółtego
Ponadto na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę przez około 2 minuty, dodajemy 2 ząbki czosnku i smażymy kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy mięso i smażymy kilka minut, aż lekko się przysmaży. Gdy mięso nabierze już koloru dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat i ketchup, gotujemy pod przykryciem do czasu, aż pomidory się nie rozpadną.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką, dodajemy pozostały ząbek czosnku, mieszamy i odkładamy.
W osolonej wodzie gotujemy makaron na pół- twardo. Odcedzamy, odstawiamy.
Robimy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewamy mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być gładki i w miarę gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
W naczyniu do zapiekania układamy makaron, na to wlewamy sos beszamelowy, lekko mieszamy. Na górę wlewamy sos pomidorowy, posypujemy startym serem i resztą ziół.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Sunday, 16 November 2014
Zapiekanka z miesem mielonym
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Szybkie proste tanie a jakie pyszne :) Iga
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete