Z mielonymi migdałami i czekoladą.
Składniki:
• 850 g gotowej (ze sklepu) masy makowej
• 130 g mielonych migdałów (mogą być gotowe, tarte migdały)
• 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
• po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)
Dekoracja:
• cukier puder
• 100 g mlecznej czekolady
• wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
- Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
- Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz). Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
- Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Makowiec z gotowej masy makowej będzie wilgotny, trzeba go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby się podsuszył.
- Przepis z blogu "Kwestia Smaku"
No comments:
Post a Comment